Intră în cont

Când trebuie schimbate plăcuțele de frână?

Pentru a călători în siguranță, toate piesele unei mașini trebuie să formeze un angrenaj perfect în care se remarcă, printre altele, plăcuțele de frână. Acest element este unul dintre cele mai importante aspecte atunci când vine vorba de asigurarea unei frânări eficiente și a unui șofat în siguranță, așa că este întotdeauna esențial ca acestea să fie în stare bună. Plăcuțele de frână asigură frecarea necesară pentru discurile de frână, determinând oprirea mașinii atunci când pedala este apăsată. Acest lucru înseamnă că orice manevră de frânare va trece prin ele.

Cum se pot întreține preventiv frânele?

Dacă plăcuțele de frână nu sunt în stare bună, distanța de frânare va crește, ceea ce înseamnă că ați putea derapa sau chiar suferi un accident. Pentru o frânare eficientă, este esențial ca acestea să fie în stare bună împreună cu discurile de frână, motiv pentru care trebuie să li se acorde o atenție deosebită, deoarece aceste piese sunt predispuse la uzură din cauza utilizării care li se dă. Mai ales atunci când avem un condus agresiv în care abuzăm de frâne atunci când circulăm cu viteză mare, se văd cel mai bine consecințele unor plăcuțe de frână proaste.

Ce se poate întâmpla dacă acestea nu sunt schimbate? Înlocuirea îndelungată a plăcuțelor de frână nu poate fi periculoasă doar pentru că vehiculul își pierde din eficiența frânării. Lipsa de întreținere merge mai departe, deoarece poate deteriora și discul de frână. Dar acesta nu este singurul lucru de care trebuie să acorde atenție. Odată ce plăcuțele sunt schimbate acestea au nevoie de timp pentru a se așeza și a funcționa eficient. Pentru a atinge performanțe optime, ar trebui să se parcurgă aproximativ 300 de kilometri și să nu fie expuse la prea mult stres, pentru că le poate crește temperatura și le poate reduce calitățile de frânare.

Cum se verifică starea plăcuțelor de frână?

Ca orice alt element mecanic, plăcuțele de frână nu fac excepție pentru producători. În datele orientative privind durata de viață a plăcuțelor de frână, mărcile recomandă schimbarea plăcuțelor de frână față după 60.000 km, în timp ce plăcuțele de frână spate pot rezista până la 120.000 km. Cu toate acestea, cel mai bine este să se facă vizite periodice la service pentru o verificare generală, pentru a confirma starea exactă a plăcuțelor de frână.

Dacă grosimea plăcuței de frână este mai mică de 3 milimetri aceasta trebuie înlocuită. Atunci când acest element are o grosime mai mică de 30% din grosimea sa, cel mai bine este să fie schimbat pentru a se evita probleme viitoare.

Schimbarea plăcuțelor de frână este accesibilă, iar operațiunea nu este complicată pentru cei cu cunoștințe de mecanică. Cu toate acestea, datorită importanței sale pentru siguranța mașinii, este recomandat ca înlocuirea să fie efectuată de un atelier profesionist.

Alege orașul

Caută după nume