Farurile cu led pentru mașini: avantaje și reglementări

Utilizarea farurilor cu LED în autoturisme a crescut considerabil în ultimii ani, ceea ce nu este surprinzător dacă ținem cont de numeroasele avantaje pe care le oferă. În acest articol vom explica principalele avantaje ale farurilor LED, precum și reglementările actuale legate de acest element important.

Avantajele farurilor cu LED-uri

Începem această listă de avantaje prin a menționa consumul mai mic al unui far cu LED în comparație cu farurile cu xenon sau cu halogen. Acest aspect relevant ne asigură ca putem să realizăm economii importante de combustibil.

Un alt avantaj interesant constă în faptul că farurile LED au o durată de viață mult mai mare în comparație cu alte opțiuni, deoarece se estimează că nu își pierd din eficiență decât după 20.000 de ore de funcționare, ceea ce înseamnă că este foarte probabil să reziste pe toată durata de viață a unui vehicul.

Pe de altă parte, o altă caracteristică a farurilor cu LED este aceea că emit o lumină albă și strălucitoare. Deși este adevărat că acest detaliu tinde să îmbunătățească aspectul estetic, trebuie menționat și faptul că este o alternativă excelentă pentru a preveni oboseala ochilor în timpul condusului, ceea ce reprezintă un alt avantaj de luat în considerare și care va fi util mai ales atunci când se conduce pe timp de noapte.

Continuând să menționăm avantajele și beneficiile pe care le regăsim la farurile cu LED, este momentul să evidențiem funcțiile avansate care se traduc printr-o mai mare versatilitate. De exemplu, astfel de faruri oferă iluminare adaptivă, adică schimbă automat fasciculul de lumină pentru a evita impactul vizual cu alte vehicule.

În cele din urmă, nu putem încheia această listă de avantaje fără a menționa îmbunătățirea designului vehiculelor, deoarece tehnologia farurilor cu LED la autoturisme face ca fiecare marcă să aibă posibilitatea de a folosi forme și dimensiuni diferite pentru a face diferența.

Având în vedere numeroasele avantaje pe care le oferă, nu este surprinzător faptul că acestea devin din ce în ce mai comune și mai răspândite pe drumurile noastre, iar această tendință este de așteptat să continue să crească în viitorul apropiat.

Reglementări legale legate de farurile cu LED

Având în vedere că farurile sunt un dispozitiv esențial în siguranța rutieră, nu este surprinzător faptul că acestea sunt reglementate de o serie de norme legale pe care toate vehiculele trebuie să le respecte. Respectând aceste norme, nici în timpul realizării verificării tehnice la o stație ITP nu se vor întâmpina probleme.

Ei bine, atunci când vorbim despre reglementările legale legate de faruri trebuie să luăm în considerare trei zone de iluminare; față, lateral și spate. Reglementările sunt după cum urmează:

Luminile din față

Conform reglementărilor în vigoare, sunt obligatorii următoarele lumini: faza lungă, faza scurtă, lumina de parcare, reflectorul și luminile de mers înapoi. În plus, un alt detaliu important este că toate luminile trebuie să fie albe, cu excepția indicatoarelor de direcție și a luminilor de ceață. Pe de altă parte, luminile care sunt opționale conform reglementărilor sunt luminile de ceață și luminile de gabarit.

Luminile laterale

Conform reglementărilor în vigoare, luminile laterale trebuie să emită o culoare portocalie sau, în lipsa acesteia, galbenă. În plus, este important de reținut că luminile laterale care sunt obligatorii sunt indicatoarele de direcție, precum și lumina de avertizare, în timp ce luminile opționale sunt reflectoarele și luminile de semnalizare laterală.

Luminile din spate

În cele din urmă, este necesar să vorbim despre reglementările legate de luminile din spate ale unui vehicul, care au o funcție cheie în semnalizarea tuturor tipurilor de acțiuni în timpul conducerii. Una dintre principalele particularități ale reglementărilor legale legate de luminile din spate este culoarea care trebuie folosită pentru diferitele faruri din spate:

  • Lumina albă se folosește la farul de mers înapoi. Indicatorul din spate (obligatoriu) trebuie să emită o lumină galbenă sau portocalie;
  • Lumina de frână, lumina de parcare și lumina spate trebuie să fie roșii. În cele din urmă, trebuie remarcat faptul că lumina de ceață și reflectorul sunt opționale, dar, dacă sunt folosite, trebuie să fie roșii.

Este necesar să vorbim despre reglementările legate de luminozitatea farurilor cu LED și, în acest sens, nu există valori specifice, așa cum există în cazul becurilor clasice, deși este clar că este esențial ca lumina de întâlnire să ofere o iluminare suficientă și să nu orbească alte vehicule. Pe de altă parte, trebuie să vă asigurați că lumina de fază lungă oferă o lumină adecvată, deși în cazul farurilor cu LED la autoturisme este important să se evidențieze eficiența acestora, acesta fiind un alt motiv principal pentru care tot mai mulți șoferi optează pentru farurile cu LED la vehiculele lor.

Alege orașul

Caută după nume