Sezonul de iarnă, datorită caracteristicilor sale climatice, este o perioadă a anului în care apar ploi, ninsori și alte fenomene nefavorabile pentru condus. Din acest motiv, este foarte potrivit să avem mare grijă de starea tehnică a autovehiculelor. Pentru a vă ajuta să vă pregătiți vehiculul pentru iarnă, vă prezentăm în continuare câteva dintre componentele acestuia care trebuie verificate și puse la punct pe timp de iarnă, cel mai potrivit într-un service auto.
Cel mai important, aveți în vedere anvelopele
Anvelopele de iarnă oferă confort și siguranță atunci când conduceți în cele mai friguroase luni ale anului, iar în România și în majoritatea regiunilor din Europa, acestea sunt o cerință obligatorie în anumite perioade.
Odată ce termometrul scade, cauciucul anvelopelor de vară se întărește și aderența lor este redusă. Cu anvelopele de iarnă, sunteți pregătiți pentru condițiile aspre de iarnă. În plus, anvelopa de iarnă are un profil al benzii de rulare și zimți care îi întăresc aderența pe zăpadă și noroi.
În funcție de locul în care locuiți, o alternativă la anvelopa de iarnă este anvelopa pentru toate anotimpurile sau anvelopa AllSeason. Anvelopele pentru toate sezoanele sunt dezvoltate pentru funcționarea pe tot parcursul anului, fiind concepute pentru a oferi o aderență impresionantă și performanțe bune de frânare pe drumuri umede și uscate.
Verificați bateria
În sezonul rece și umed, bateriile vehiculelor trebuie încărcate, deoarece temperaturile scăzute le pot reduce capacitatea. În timpul verificării de iarnă, mecanicul va afla rapid dacă o baterie slăbită trebuie înlocuită. Atunci când alegeți o baterie nouă, este important să luați în considerare performanța și durata de viață a acesteia.
Sistemul de suspensie al vehiculului
Sistemul de suspensie, împreună cu sistemul de frânare și ansamblul de direcție, formează un triunghi foarte important în ceea ce privește siguranța vehiculului. Aceste sisteme trebuie să fie verificate și revizuite în timpul iernii. Cu atât mai mult dacă aveți programare la o stație ITP pentru verificarea tehnică, aveți în vedere că dacă aceste sisteme nu funcționează impecabil, nu veți trece.
Amortizoarele trebuie să mențină pneurile în contact cu drumul și, de asemenea, să controleze mișcările de ruliu ale caroseriei. Controlul acestor mișcări face ca greutatea vehiculului să graviteze în permanență pe anvelope, ceea ce crește semnificativ siguranța la volan. Specialiștii recomandă ca anvelopele să fie verificate la fiecare 20.000 km și înlocuite după 80.000 km. Acestea trebuie înlocuite întotdeauna în perechi.
Arcurile susțin greutatea vehiculului și, împreună cu amortizorul, preiau acțiunile dinamice cauzate de neregulile de pe șosea. Kitul de suspensie este responsabil de filtrarea tuturor vibrațiilor produse în trenul de rulare și include un rulment ca pivot al suspensiei pentru a permite o direcție lină și progresivă. Iar kitul de protecție protejează componentele importante ale amortizorului, cum ar fi tija pistonului și inelul de etanșare, de intemperii și limitează cursa pistonului atunci când acesta primește un impact puternic de la o neregulă a drumului.
Filtrul de aer din habitaclu este la fel de important
În timpul iernii, un filtru de polen care funcționează corect are o contribuție importantă la siguranța rutieră, precum și la protejarea sănătății ocupanților vehiculului prin asigurarea unui aer curat în interiorul vehiculului. Pentru a menține performanțele optime, filtrul de aer din habitaclu trebuie înlocuit la fiecare 15.000 de kilometri sau cel târziu o dată pe an.
Cu toate acestea, în timp, mediul filtrului se înfundă treptat, ceea ce poate duce la o reducere a capacității de aproximativ 50 până la 70 %. Pentru a asigura o curățare pe deplin eficientă a aerului și un flux de aer bun, filtrul de habitaclu trebuie înlocuit la intervale regulate și la timp.
Starea bună a filtrului asigură că interiorul vehiculului se încălzește mai repede. În cazul în care fluxul de aer este redus din cauza unui filtru înfundat, aceasta poate duce la geamuri aburite și la o strălucire periculoasă/ peliculă grasă.
Completarea lichidelor
Pentru a verifica lichidele, parcați mașina pe o suprafață plană, la nivel și asigurați-vă că motorul este rece. Trebuie verificate următoarele lichide și asigurați-vă că se folosește proporția corectă pentru a nu depăși linia de nivel maxim: verificarea lichidului de răcire și a antigelului, schimbarea uleiului de motor, lichidele de transmisie.
Pe lângă verificarea tuturor punctelor importante care ar putea reprezenta un risc pentru siguranța dumneavoastră, nu uitați câteva considerații generale înainte de a vă urca la volan în condiții meteo nefavorabile. Vă reamintim importanța respectării distanței de siguranță, a reducerii vitezei și a evitării frânărilor și manevrelor bruște. De asemenea, este indicat să vă informați despre starea drumurilor pe care urmează să le parcurgeți, despre condițiile meteo preconizate și despre starea traficului înainte de a porni la drum.
Drumuri bune!