Intră în cont

Când trebuie să înlocuiești filtrul de aer

Buna funcționare a unei mașini depinde de o serie de componente esențiale. De la cel mai important element până la cel mai mic, acestea trebuie să fie în condiții optime pentru ca vehiculul tău să aibă o viață lungă.  Dintre toate, un filtru de aer murdar este unul dintre elementele la care trebuie să ai cea mai mare grijă pentru ca totul să funcționeze corect. Este unul dintre cele mai esențiale elemente pentru orice motor cu combustie, deoarece acest dispozitiv mic, dar fundamental, joacă un rol crucial în sănătatea motorului și în calitatea aerului pe care îl respiri în interiorul vehiculului.

Filtrul de aer este alcătuit din fibre care rețin particulele nedorite înainte ca acestea să ajungă în motor și, prin urmare, principala sa funcție este de a preveni uzura prematură care face ca mașina dumneavoastră să funcționeze.

Până la urmă, funcția filtrului de aer este de a facilita accesul aerului curat la procesul de combustie, împiedicând în același timp amestecul particulelor de murdărie cu lubrifiantul și reducând generarea de reziduuri care pot fi generate în interiorul blocului motor. Pe tot parcursul acestui proces, el asigură o bună calitate a amestecului aer-combustibil care integrează cilindrii prin supape.

Ce funcție are filtrul de aer?

Filtrul de aer este o parte a sistemului de admisie care are funcția fundamentală de a ajuta la furnizarea de putere maximă pentru motorul mașinii. Acesta permite curgerea aerului și împiedică pătrunderea oricăror contaminanți (praf, murdărie, insecte etc.) care pot fi dăunători pentru colectorul de admisie și pentru sistemul de supape. Până la urmă, acești poluanți pot deteriora motorul și îi pot reduce eficiența dacă nu sunt filtrați în mod corespunzător. Se recomandă ca filtrul de aer să fie schimbat la fiecare 10.000-15.000 de kilometri.

În cazul în care această distanță nu a fost parcursă după 12 luni, se poate considera totuși că a trecut un timp suficient pentru a-l schimba. La fel ca în cazul oricărui alt element, filtrul de aer nu face excepție, toate reviziile vor fi condiționate de timpul sau distanța parcursă. Până la urmă, filtrul de aer se poate colmata în timp sau odată cu utilizarea, iar dacă nu se iau în considerare aceste două variabile se poate ajunge să își pună amprenta asupra performanței generale a mașinii. De aceea, este foarte important să fim conștienți de avertismentele pe care ni le dă un filtru de aer defect, deoarece acționând la timp vom fi feriți de pericole mai mari.

Cum îmi dau seama că filtrul de aer este murdar?

Momentul potrivit pentru a schimba filtrul de aer al mașinii depinde de mai mulți factori, cum ar fi calitatea aerului și condițiile de condus. Atunci când elementul este deja murdar, trebuie să se ia măsuri pentru a evita problemele majore ale motorului din cauza filtrării deficitare a impurităților, iar a afla dacă a sosit momentul este foarte simplu: este suficient să îl scoți și să îl privești la lumină. Dacă lasă să treacă lumina, nu trebuie schimbat încă. Cu toate acestea, atunci când va veni timpul pentru o înlocuire, vei primi câteva semne de avertizare.

Propria mașină te va anunța că este timpul să schimbi filtrul dacă observi oricare dintre următoarele simptome:

  • Sunete neobișnuite;
  • Dacă filtrul de aer nu este schimbat în mod regulat, acesta devine unsuros și înfundă admisia de aer a motorului. Acest lucru poate duce la deteriorarea gravă a pasajelor interne ale motorului și poate cauza defecțiuni precum consumul excesiv de combustibil, poluare și chiar poate contribui la o defecțiune;
  • Un filtru de aer murdar, care nu este întreținut corespunzător, perturbă amestecul aer-combustibil, iar lipsa excesului de aer va duce la o ardere slabă.

De ce ar trebui să schimb filtrul de aer?

Este important de reținut că rularea cu un filtru de aer murdar sau în stare proastă poate cauza probleme în timpul procesului de combustie. Această problemă s-ar resimți în principal printr-o pierdere a alimentării cu aer a cilindrilor, reducând puterea și crescând consumul de combustibil. De asemenea, trebuie să știi că un filtru de aer înfundat va crește producția de gaze poluante și acest lucru va provoca explozii sporadice de fum negru prin țeava de eșapament. Apariția acestui fum este cel mai clar indiciu că filtrul de aer nu este în stare bună și, prin urmare, se va reduce longevitatea motorului.

Cum se întreține filtrul de aer?

Întreținerea filtrului de aer este vitală pentru durata de viață a motorului. Pe lângă respectarea cu scrupulozitate a instrucțiunilor producătorului, putem efectua personal și alte verificări pentru a determina starea acestui element. Cea mai frecventă este aceea de a verifica dacă lumina trece prin filtru, așa cum am menționat mai sus, dar nu este singura:

  • Agită cu atenție pentru a îndepărta particulele de suprafață;
  • Suflă aer cu o suflantă din partea opusă celei în care filtrul primește aerul din interiorul motorului;
  • Agită o dată și curăță carcasa filtrului.

După ce ai efectuat aceste verificări, dacă filtrul de aer este încă murdar, acesta trebuie înlocuit la un service din zona ta cât mai curând posibil. Importanța unui filtru de aer curat pentru sănătatea motorului și pentru eficiența autovehiculului nu trebuie subestimată, deoarece este crucială pentru a te asigura că poți conduce fără probleme și pentru a evita pericolele majore.

Așadar, urmează instrucțiunile de înlocuire recomandate și fii atent la semnele de uzură pentru a te asigura că mașina ta poate funcționa cu cele mai bune performanțe.

Alege orașul

Caută după nume