Ce verificări se fac în cadrul inspecţiei tehnice la o staţie ITP?

A venit momentul în care să mergi cu maşina la o staţie ITP şi vrei să te asiguri că nu vei întâmpina probleme? În cazul acesta eşti unde trebuie, deoarece, citind acest articol vei şti cum să le previi.

Iată câteva dintre verificările comune efectuate de o stație ITP, în cadrul serviciului de inspecţie tehnică.

Sistemul de frânare

În cadrul inspecţiei tehnice se pune un accent deosebit pe verificarea sistemului de frânare. Se are în vedere inclusiv eficiența frânelor, uzura discurilor și plăcuțelor de frână, lichidul de frână și funcționarea sistemului de frânare de urgență. În momentul în care se face ITP, sistemul de frânare va fi foarte atent verificat deoarece este fundamental să funcţioneze corect pentru a se evita eventuale probleme în trafic.

În mod cert, oricine poate realiza că defecţiunile la sistemul de frânare pun atât viaţa şoferului în pericol şi pe a celor aflaţi la bordul vehicului respectiv, cât şi pe a celorlalţi participanţi la trafic.

Pentru certitudinea că vei trece de inspecţia tehnică este nevoie ca înainte de a merge la o staţie ITP să verifici discurile și plăcuţele de frână la fiecare 15.000 kilometri parcurși sau la 12 luni. Dacă constați vibrații în momentul frânării sau sunete neobișnuite, precum scârțâitul, trebuie să știi că aceste semne indică faptul că este esențial să programezi o vizită la un service auto pentru a efectua o verificare, înainte de a ajunge la stația de inspecție tehnică periodică. Aceste semne pe care le observi pot să transmită că sunt şanse mari ca discurile de frână să fie ovalizate sau plăcuțele foarte uzate, necesitând să fie schimbate.

Pe de altă parte analizează conductele de frână care deseori ruginesc în zonele aflate aproape de roţi. Există posibilitatea de deteriorare a acestora, ceea ce ar putea duce la scurgeri de lichid de frână. În situația în care sunt identificate zone cu rugină pe conducte, acestea trebuie înlocuite.

De asemenea, este important să verifici și furtunele de cauciuc situate în apropierea roților, deoarece acestea se deteriorează în timp și pot dezvolta crăpături. Nu neglija nici verificarea funcționalității frânei de mână.

Sistemul de iluminare

În cadrul ITP se va face şi verificarea sistemului de iluminare, inclusiv faruri, stopuri, semnalizatoare, luminile de poziție și luminile de avarie. Prin urmare este esenţial să te asiguri că funcţionează în parametri optimi înainte de a merge cu maşina la inspecţia tehnică. În acest sens, trebuie să efectuezi o verificare amănunțită a pozițiilor luminilor de pe autovehicul, inclusiv luminile de întâlnire, luminile de drum, semnalele de direcție, stopurile, lumina pentru marșarier și becurile pentru numărul de înmatriculare de la spate, precum și farurile de ceață, dacă mașina este echipată cu acestea.

Este important să menționăm că, în cazul în care autovehiculul a fost inițial dotat cu lumini de ceață și la momentul ITP acestea lipsesc cu desăvârșire, chiar dacă locurile în care erau sunt acoperite, există un risc semnificativ ca autovehiculul să fie respins la inspecția tehnică. Verificarea funcționalității tuturor luminilor nu presupune un efort dificil, iar remedierea unei probleme cauzate de un bec ars, care poate fi înlocuit ușor și rapid, este esențială pentru evitarea respingerii în cadrul inspecției tehnice periodice.

Sistemul de direcţie

Ai în vedere, de asemenea,  verificarea sistemului de direcție, inclusiv direcția roților, jocul în componentele direcției și alinierea roților. Ce trebuie să faci mai exact? Dacă sesizezi că volanul trage într-o direcție, observi o uzură neobișnuită a anvelopelor pe o parte, auzi zgomote ciudate în momentul în care treci peste denivelări, gropi sau în timpul virajelor, este necesar să duci maşina într-un service pentru a remedia defecţiunile înainte de a merge la ITP.

Trebuie să fii conștient că orice problemă minoră care apare la una dintre componentele sistemului de direcție poate declanșa şi deteriorarea altor piese, crescând astfel costurile de reparație.

Anvelopele

Verificarea anvelopelor în cadrul ITP include verificarea stării și a presiunii acestora şi  a respectării specificațiilor de dimensionare și a tipurilor de anvelope adecvate. Prin urmare, ai în vedere ca dimensiunile înscrise în cartea de identitate a autovehiculului să corespundă cu acelea alor anvelopelor cu care maşina este echipată când mergi la ITP. De asemenea, în ceea ce privește anvelopele, trebuie să analizezi și starea lor. Asigură-te că nu sunt prea uzate sau că nu prezintă uzură neuniformă. Verifică şi dacă există desprinderi sau umflături în anumite zone ale suprafeței anvelopelor sau pe laterale.

Alte aspecte pe care trebuie să le verifici când mergi la ITP

Aceste “alte aspecte” includ să te asiguri că maşina respectă limitele de poluare optime, prin urmare schimba uleiul dacă este necesar; să îndepărtezi urmele de rugină din zona pragurilor şi din zona aripilor şi suspensiilor, dacă acestea există; şi să verifici  oglinzile, ștergătoarele de parbriz și centurile de siguranță, pentru a te asigura că acestea funcționează corect.

În final, nu omite un aspect foarte important: seria motorului şi aceea a caroseriei  trebuie să fie vizibile, conforme cu acelea înscrise în certificatul de înmatriculare.

Listarea anterioară nu este exhaustivă, în acest articol trecând doar câteva aspecte foarte importante legate de verificările care se fac în cadrul unei stații ITP. Rezultatele acestei inspecții vor arăta dacă vehiculul se află în stare tehnică corespunzătoare și respectă toate cerințele legale pentru a putea să circule în siguranță pe drumurile publice, contribuind în același timp la protecția mediului.

Alege orașul

Caută după nume