Cunoști toate tipurile de lumini din vehiculul tău? Îți spunem care sunt acestea și în ce situații trebuie să le folosești pe fiecare dintre ele!

Vehiculul nostru are mai multe tipuri de lumini pe care trebuie să le folosim la momentul potrivit. Să știm care sunt acestea și când să le folosim este important pentru a ne asigura vizibilitatea și, prin urmare, siguranța noastră pe șosea. Acestea sunt utilizate în principal pentru a ne face vizibili pentru ceilalți șoferi și pentru a-i avertiza cu privire la manevrele noastre. Este important să menținem toate luminile vehiculului în stare optimă pentru a ne face vizibili și pentru a ne garanta siguranța.

Pe de altă parte, funcționarea corectă a luminilor la mașină este esențială pentru trecerea cu succes a inspecției tehnice periodice (ITP) și pentru asigurarea unei conduceri sigure. ITP-ul include verificarea și evaluarea sistemului de iluminare al mașinii pentru a se asigura că acesta respectă normele de siguranță impuse de reglementări.

Luminile funcționale sunt esențiale în condiții de vizibilitate redusă, precum ceața, ploaia sau întunericul, contribuind la prevenirea accidentelor. Verificarea și întreținerea regulată a farurilor, stopurilor și a altor componente luminoase asigură nu doar conformitatea cu cerințele ITP, ci și că șoferul are control deplin asupra vehiculului și poate reacționa eficient în diverse situații de trafic.

Lumina de întâlnire

Farurile de întâlnire sunt cunoscute și sub denumirea de „fază scurtă”. Acestea sunt obligatorii pe timp de noapte și în tuneluri. De asemenea, ele vor asigura o vizibilitate mai mare în timpul zilei, în zilele ploioase sau în condiții de vizibilitate redusă. Unele vehicule au lumini de zi care se activează automat la pornire, dar acestea nu înlocuiesc luminile de întâlnire.

Pe de altă parte, farurile de fază lungă ar trebui să fie utilizate numai în cazuri foarte specifice. În mod normal, acestea ar trebui să fie utilizate numai pe drumurile cu vizibilitate foarte redusă. Acestea nu ar trebui să fie utilizate niciodată dacă există alte vehicule în față. Această lumină este, de obicei, destul de puternică și ar putea orbi alți șoferi. Din acest motiv, trebuie să fim foarte atenți atunci când le folosim.

Lumina de poziție

După cum sugerează și numele, funcția lor este de a marca poziția vehiculului și de a te face vizibil pentru ceilalți șoferi.

Lumina de direcție

Luminile de direcție sunt cunoscute sub numele de „semnalizatoare”. Aceste lumini sunt de culoare portocalie și sunt amplasate în partea din față și din spate a vehiculului. Ele trebuie folosite pentru a indica manevrele noastre celorlalți șoferi.

Lumina de frână

Lampa de stop este formată din cele două lumini din spatele vehiculului și din lumina orizontală de deasupra lunetei. Ambele trebuie să fie iluminate în roșu aprins odată ce pedala de frână este acționată. Funcția lor principală este de a te face vizibil pentru ceilalți șoferi, pentru a-i avertiza.

Luminile de avarie

După cum sugerează și numele lor, acestea trebuie folosite doar în caz de urgență. Acestea se activează prin apăsarea butonului cu triunghiul roșu pentru a-i avertiza pe ceilalți șoferi de o situație periculoasă.

Lumina de mers înapoi sau de parcare

Aceste lămpi se activează automat atunci când se introduce marșarierul. Ele sunt amplasate în partea din spate a vehiculului și sunt de culoare albă. Sunt utilizate pentru a-i avertiza pe ceilalți șoferi cu privire la manevrele noastre, în mod normal la manevrele de parcare.

Lumina de ceață

Luminile de ceață sunt una sau două lumini de culoare roșie aprinsă, amplasate în partea din spate a vehiculului, pe partea stângă, sau în centru dacă există doar una. Acestea trebuie utilizate în condiții de ceață densă, ploaie sau zăpadă. Funcția lor principală este de a indica poziția noastră celorlalți șoferi pentru a evita accidentele.

Este foarte important pentru siguranța noastră să menținem toate luminile vehiculului în stare perfectă. Verificați-le în mod regulat pentru a vă asigura siguranța dumneavoastră și a celorlalte vehicule de pe șosea. Aveți nevoie de ajutor?  ServiceAuto.ro îți oferă soluții!

Alege orașul

Caută după nume