ITP pentru vehicule electrice si hibride. Ce trebuie să știți?

Potrivit unui raport al Asociației Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA), în acest an, în perioada ianuarie-iulie, din totalul de 86.218 autoturisme noi înmatriculate, 22,9% au fost autoturisme cu sisteme de propulsie complet electrice (BEV), full hybrid (HEV) și hibride cu încărcare la priză (PHEV).

Numărul de înmatriculări este cu 2,2% mai mare față de aceeași perioadă a anului 2022, reflectând interesul crescut al românilor față de mașinile cu un impact semnificativ mai redus în privința poluării și a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Mulți dintre posesorii acestor automobile se întreabă dacă inspecția tehnică periodică diferă față de cele cu motoare cu combustie internă. Află din acest articol în ce constă verificarea tehnică a automobilelor electrice și hibride și în ce stații ITP se efectuează.

Este obligatoriu ITP-ul pentru mașinile hibride sau electrice?

Da, orice vehicul care circulă pe drumurile din România trebuie să funcționeze optim și să prezinte siguranță pentru șofer, pasageri și ceilalți participanți la trafic. De aceea, și autovehiculele electrice și cele hibride trebuie să treacă de verificări ITP, conform legii.

Aceste inspecții se realizează la anumite intervale de timp, după cum prevede legea, și anume:

  • pentru autovehiculele electrice și hibride noi, primul ITP se efectuează la 3 ani;
  • mașinile cu o vechime între 3 și 12 ani trebuie să treacă prin verificarea ITP la fiecare 2 ani;
  • dacă folosești mașina pentru servicii de tip taximetrie sau pentru școala de șoferi, o vei programa la o inspecție ITP la fiecare 6 luni;
  • dacă deții o mașină electrică mai veche de 12 ani, îi vei efectua ITP-ul în fiecare an.

Dacă ITP-ul mașinii expiră, nu mai ai voie, potrivit legii, să circuli cu aceasta. Sancțiunile pe care le poți primi sunt: amenzi, reținerea talonului, confiscarea plăcuțelor de înmatriculare.

ITP-ul mașinilor electrice și hibride se realizează în anumite stații ITP?

Răspunsul este NU. Nu este nevoie să mergi cu mașina ta într-o anumită stație ITP pentru a-i face verificarea periodică. Dacă ai o mașină electrică sau hibridă, vei putea efectua verificarea la orice stație autorizată RAR.

Programează-te chiar acum pentru inspecția tehnică periodică prin intermediul platformei noastre, la o stație ITP din Ploiești, spre exemplu, dacă te afli în acest oraș.

Cum diferă ITP-ul la o mașină electrică sau hibrid față de una clasică

Prima diferență în privința efectuării ITP-ului la o mașină electrică față de autovehiculele care funcționează pe benzină, motorină sau GPL ar fi că în cazul celei electrice nu se mai verifică emisiile, pentru că un automobil de acest tip este cel mai prietenos cu mediul și nu emite gaze de eșapament în atmosferă. În schimb, inspectorii autorizați se vor concentra mai mult pe verificarea componentelor electrice și a sistemelor de propulsie. Astfel, vor fi examinate cu atenție în special: motorul electric, bateria, sistemele de încărcare, luminile, frânele, direcția etc.

În ceea ce privește mașinile hibride, acestea având un motor cu combustie internă, care este, de obicei, mai mic, și un motor electric, în cazul lor ITP-ul include atât verificarea componentelor mecanice, cât și a sistemelor electrice. Astfel, poate fi testată funcționarea sistemelor de propulsie duble, dar pot fi evaluate și componentele motorului electric și ale bateriei, pentru a se vedea dacă sunt în stare bună de funcționare. De asemenea, având în vedere că aceste autoturisme evacuează gaze de eșapament, ce-i drept într-o cantitate mult mai mică  față de mașinile clasice, pot fi verificate și aceste emisii.

În cazul motoarelor pe benzină sau diesel, ITP-ul se concentrează atât pe verificarea funcționării și a siguranței sistemelor mecanice, cât și pe emisii. Sunt utilizate standarde specifice pentru emisiile de gaze, astfel încât mașina să nu depășească limitele admise de legislația în vigoare. Se controlează așadar următoarele: frânele, direcția, luminile, suspensia, sistemele de evacuare, emisiile de gaze etc.

În concluzie, dacă plănuiești să cumperi o mașină electrică sau hibrid sau dacă deții deja una îi vei face inspecția tehnică periodică în termenul specificat de lege, la orice stație ITP autorizată. Beneficiile acestei verificări sunt numeroase: siguranță în trafic, menținerea eficienței energetice, păstrarea garanției și a valorii de revânzare, respectarea legislației, protecția mediului înconjurător, asigurarea unei funcționări corecte a sistemului electric. Te poți programa la o stație ITP apropiată de tine prin intermediul platformei noastre.

Alege orașul

Caută după nume