Intră în cont

Poți să treci ITP-ul fără să ai asigurare? Aici ai răspunsul!

Inspecția tehnică a vehiculelor (ITP) este un proces obligatoriu în majoritatea țărilor, care trebuie efectuat pentru a se asigura că vehiculele aflate în circulație respectă standardele de siguranță și de emisii stipulate în reglementări. Trecerea ITP presupune supunerea vehiculului la o verificare amănunțită care va evalua starea generală a acestuia, de la frâne și lumini până la emisii și anvelope. În cazul în care vehiculul respectă cerințele stabilite, veți obține un certificat care vă autorizează să conduceți în mod legal.

Pot să trec ITP-ul fără asigurare?

Răspunsul este nu. Posibilitatea de a trece ITP fără o asigurare auto valabilă poate depinde de reglementările specifice ale fiecărei țări, dar în marea majoritate a acestora (inclusiv în România), a avea asigurare auto este o cerință esențială pentru a putea conduce pe drumurile publice, la fel ca și pentru a trece ITP-ul.

Prin urmare, nu veți putea trece ITP-ul dacă nu aveți asigurare. Când ajungeți la stația de inspecție auto, vi se vor cere documentele mașinii și se va verifica dacă toate sunt corecte. În cadrul acestei inspecții, autoritățile verifică, de obicei, dacă vehiculele sunt asigurate corespunzător, deoarece asigurarea este esențială pentru a se asigura că există răspundere în cazul unui accident.

Care sunt consecințele dacă mergi la ITP fără asigurare?

A merge la ITP fără asigurare pentru autovehiculul tău poate avea diferite consecințe, prima și principala fiind aceea că nu vei putea trece ITP-ul așa cum ți-ai propus, deoarece nu este posibil să accesezi evaluarea mașinii tale fără această poliță în vigoare și va trebui să asiguri mașina și să faci o altă programare pentru a trece.

Personalul care lucrează la stația de inspecție auto nu are puterea de a aplica sancțiuni, dar va refuza să vă vadă mașina și să certifice că este în stare de funcționare dacă asigurarea este expirată sau nu o aveți.

În plus, pe drumul de la domiciliu până la locul unde se află stația ITP există riscul să faci un accident sau pur și simplu să fii oprit pentru un control preventiv. În primul caz, ai fi total neprotejat, deoarece nimeni nu te-ar susține financiar și ar trebui să plătești costurile care ar trebui suportate – atât ale tale, cât și ale terților afectați, dacă vina ar fi doar a ta. În cel de-al doilea caz, ai fi sancționat ca urmare a infracțiunii comise pentru conducere fără asigurare, lucru total interzis în țara noastră.

Partea bună este că, de ani de zile, este posibilă încheierea unei asigurări de pe telefonul mobil, laptop etc.,  sau cu un simplu apel telefonic. Înainte ca acest lucru să fie posibil, problema ar fi fost mai mare, deoarece, pe lângă drum, trebuia să te întorci până la biroul de asigurări pentru a încheia cât mai repede o poliță. Și asta dacă nu îți rețineau mașina până când aveai asigurare.

Așa cum am mai spus, ar trebui să ne asigurăm că totul este în regulă înainte de a ne face o programare la ITP, dar dacă credeai că ai asigurare și se pare că polița a expirat, poți oricând să parchezi într-un loc amenajat în acest scop chiar în stație și să folosești telefonul mobil pentru a compara polițele de asigurare auto și să o alegi pe cea care se potrivește cel mai bine nevoilor tale.

După cum știi, este esențial să te asiguri că ai o asigurare valabilă pentru vehiculul tău înainte de a te urca la volan și, mai ales, înainte de a merge la ITP. Respectarea acestei cerințe este esențială pentru a asigura siguranța ta și a celorlalți participanți la trafic, precum și pentru a evita anumite tipuri de sancțiuni.

Alege orașul

Caută după nume