Intră în cont

ITP și siguranța copiilor. Verificările esențiale pentru scaunele auto și securitatea la drum

Siguranța copiilor în timpul călătoriei cu mașina trebuie să fie o preocupare constantă a părinților sau adulților care îi au în grijă. Sub nicio formă, cei mici nu trebuie lăsați pe bancheta din spate fără scaun special, fără înălțător sau fără centuri de siguranță, în funcție de vârstă și înălțime. Totodată, este interzisă călătoria copiilor în brațele adulților sau pe scaunul din față. Dacă pentru siguranța tehnică în timpul mersului cu vehiculului poate să certifice o stație ITP, pentru securitatea copiilor responsabili sunt în primul rând părinții acestuia, iar răspunderea legală îi revine conducătorului auto.

Ce prevede legislația din România cu privire la transportul copiilor în mașină?

Codul Rutier instituie ca obligație pentru șoferi, atunci când transportă copii în automobilul pe care îl conduc, să îndeplinească anumite condiții pentru siguranța acestora. Prin urmare, articolul 97, alineatul 1 prevede: „Copiii cu o înălţime de până la 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule echipate cu sisteme de siguranţă pentru conducător şi pasageri, doar dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul”. Așadar, nu este suficientă centura de siguranță pentru cei mici, ci scaune speciale, care se fixează pe bancheta din spate a vehiculului. Copiii mici se prind în centurile scaunului special și nu direct în centurile mașinii.

Pentru minorii până la vârsta de 3 ani, este obligatoriu ca aceștia să fie supravegheați pe parcursul călătoriei de o persoană adultă, alta decât șoferul. Este lesne de înțeles de ce legiuitorul a conceput reglementarea în acest mod, întrucât șoferul trebuie să fie 100% concentrat la drum și la condusul mașinii.

Excepțiile de la regula existenței scaunului auto pentru copii sunt reprezentate de cazurile certificate prin adeverință medicală, care demonstrează că nu se recomandă copilului scaunul special. La fiecare drum și la fiecare control din partea organelor de poliție, conducătorul auto este obligat să prezinte acest certificat.

Nerespectarea prevederilor legale în materie de transport al copiilor în automobilele personale se pedepsește cu amendă acordată șoferului.

Când trebuie să folosim înălțătorul pentru transportul copiilor?

Copiii cu o înălțime peste 135 de cm pot călători în mașină fără obligativitatea utilizării scaunului special, cu condiția însă ca centura de siguranță să nu treacă peste zona gâtului sau a feţei. În cazul unui accident sau al unei frâne puternice, această poziție incorectă a centurii de siguranță poate pune în pericol viața minorului, exercitând presiune și generând un șoc mecanic asupra vertebrelor cervicale sau asupra tractului respirator. Pentru evitarea unor vătămări de acest tip, se utilizează înălțătoarele, un tip de scaune, fără spătar, care se fixează pe bancheta din spate a mașinii, înălțând copilul astfel încât centura să ajungă regulamentar să cuprindă trunchiul și umărul.

Siguranța la drum. Ce verifică o stație ITP?

Siguranța la drum atât a adulților, cât și a copiilor, este asigurată de inspecția tehnică periodică și de îndeplinirea criteriilor prevăzute de lege. O stație ITP verifică sistemul de frânare, direcția, sistemul de iluminare, anvelopele, emisiile de noxe, precum și alte aspecte, în funcție de categoria de vehicule, de model sau de anul de fabricație.

Pe lângă verificările prevăzute de lege, asigură-te, atunci când pleci la drum cu copilul, că scaunul special este bine fixat, că centurile au poziția corectă, că ușile sunt blocate și că toate elementele de siguranță sunt în regulă. Nu utiliza niciodată un scaun împrumutat, un scaun vechi sau un scaun care a trecut printr-un accident rutier!

Siguranța copiilor în mașină trebuie să fie prioritatea absolută a părinților și a șoferilor, respectarea legislației și utilizarea corespunzătoare a dispozitivelor de securitate fiind esențiale pentru îndeplinirea tuturor criteriilor în acest domeniu. O atitudine responsabilă și respectarea regulilor pot face diferența între o călătorie sigură și una periculoasă.

Alege orașul

Caută după nume